ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ

Την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου, 37 μαθητές και μαθήτριες της Ε τάξης, συνοδεία της Διευθύντριας κας Τσιλπιρίδου και των δασκάλων κων Καρβούνη και Ορδόλη, επισκέφτηκαν τον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο της Ελευσίνας.
Διαπίστωσαν το αυτονόητο, ότι, δηλαδή, όλη η Ελλάδα είναι ένα μουσείο αλλά ταυτόχρονα και το σημείο συνάντησης των αρχαίων πολιτισμών. Την ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο την έκανε ο κος Καρβούνης. Από την είσοδο στον χώρο, τα παιδιά διαπίστωσαν ότι συνυπήρξαν για μεγάλο διάστημα ο γεωμετρικός και ο κλασικός ελληνικός πολιτισμός με τον ύστερο ρωμαϊκό και τον πρωτοχριστιανικό του Βυζαντίου.
Διέσχισαν το χώρο από τα Μεγάλα Προπύλαια, τον ναό της Αρτέμιδας και τη ρωμαϊκή δεξαμενή προς την είσοδο του Άδη όπου ακόμη κάποιοι λάτρεις της αρχαίας θρησκείας αφήνουν αφιερώματα στη Θεά Δήμητρα και την Κόρη (την Περσεφόνη). Παντού ήταν διάχυτοι οι διαφορετικοί αρχιτεκτονικοί ρυθμοί, ο δωρικός, ο κορινθιακός, ο ιωνικός και ο ρωμαϊκός. Μετά τον χώρο τελετών ανηφόρισαν προς το μουσείο, ένα από τα παλαιότερα στην Ελλάδα, ανακαινισμένο μετά τον σεισμό του 1999. Κατά την πορεία συζητήθηκε με τα παιδιά καθετί σχετικό με τον μύθο της Περσεφόνης και τα ιστορικά στοιχεία.
Η ξενάγηση συνεχίστηκε και εντός του μουσείου αλλά και στον εξωτερικό περιβάλλοντα χώρο. Εντύπωση προκάλεσε το ρωμαϊκό αντίγραφο της Καρυάτιδας και η «φεύγουσα Κόρη» αλλά και τα μεγάλου μεγέθους ταφικά αγγεία.






Σχόλια