ΑΣΠΙΔΕΣ ΧΑΛΑΡΩΣΗΣ

Μια ασπίδα χρησιμεύει για την προστασία του πολεμιστή στη μάχη. Αν υποθέσουμε λοιπόν ότι κι εμείς είμαστε πολεμιστές και η μάχη είναι η καθημερινή μας ζωή που είναι γεμάτη άγχος και ένταση, τότε ποια είναι η ασπίδα προστασίας μας; 


Σαν ασπίδα προστασίας της ψυχικής μας υγείας έχουμε όλοι κάποιον τρόπο να χαλαρώνουμε. Τους τρόπους που χαλαρώνουν λοιπόν ζητήσαμε από τα παιδιά να απεικονίσουν πάνω σε χειροποίητες ασπίδες για να τα ωθήσουμε να σκεφτούν τι είναι αυτό που μπορεί να τα προστατεύσει κόντρα στο άγχος, την κούραση και την πίεση της καθημερινότητάς τους. Με αυτόν τον τρόπο προσπαθήσαμε να τα κάνουμε να αναλογιστούν τι είναι αυτό που μπορεί να τα ηρεμήσει, να γνωρίσουν τι χαλαρώνει τους φίλους τους και ίσως να πάρουν ιδέες για νέους τρόπους στους οποίους μπορούν να καταφεύγουν για να διασφαλίσουν την καλή τους διάθεση, την ηρεμία και γενικότερα την ψυχική τους υγεία. 
Η δημιουργία ασπίδων χαλάρωσης αποτελεί μία από τις προγραμματισμένες δράσεις του προγράμματος Erasmus+ HAPPENS, που αφορά την ψυχική υγεία και πραγματοποιήθηκε και στα 6 σχολεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα με σκοπό να γίνει  ανταλλαγή των ασπίδων των μαθητών στη συνάντηση της Αθήνας, στο σχολείο μας.
Παρακάτω μπορείτε να δείτε αυτές που φτιάξαμε με τους μαθητές μας βασισμένοι σε σχέδια αρχαίων ελληνικών ασπίδων και τις οποίες παρέδωσαν οι ίδιοι στους ξένους δασκάλους που επισκέφθηκαν το σχολείο:
Φυσικά με μεγάλη χαρά παρέλαβαν και οι μαθητές μας τις ασπίδες που δημιούργησαν τα παιδιά από τα σχολεία των άλλων χωρών:
Αν κάποιος παρατηρήσει δε προσεκτικά, θα δει ότι τα παιδιά όλων των χωρών χαλαρώνουν με παρόμοιους τρόπους κάτι που μας δείχνει για άλλη μια φορά πόσα κοινά μπορεί να έχουν οι διαφορετικοί λαοί μεταξύ τους... 

Σχόλια