Οδηγίες για τη νέα γρίπη

1. Κλινική συμπτωματολογία της νέας γρίπης
Η κλινική συμπτωματολογία της γρίπης περιλαμβάνει ένα ή περισσότερα συμπτώματα
από τα ακόλουθα:
Πυρετό
Βήχα
Πονόλαιμο
Μυαλγίες
Συνάχι
Πονοκέφαλο
Ρίγος
Αίσθημα κόπωσης
Διάρροια και εμετούς σε ορισμένες περιπτώσεις

Τονίζεται ότι τα παιδιά και οι εργαζόμενοι των σχολείων που παρουσιάζουν ορισμένα από τα προαναφερόμενα συμπτώματα δεν πρέπει να προσέρχονται στο σχολείο. Κρίνεται απαραίτητη η αναζήτηση ιατρικής συνδρομής, στο δίκτυο Α΄ βάθμιας Φροντίδας Υγείας, (π.χ. - Οικογενειακός γιατρός - Ιατρός Ασφαλιστικού Ταμείου κ.α.) καθώς και η παραμονή των ασθενών στο σπίτι. Η κατ' οίκον παραμονή είναι υποχρεωτική για όσες μέρες διαρκεί ο πυρετός και επιπλέον ακόμα ένα 24ωρο μετά την υποχώρηση του, χωρίς τη χρήση αντιπυρετικών
 Οι γονείς και τα άτομα που ασχολούνται με τη φύλαξη παιδιών στο σπίτι οφείλουν να ελέγχουν καθημερινά τα παιδιά για την εμφάνιση συμπτωμάτων γρίπης κάθε πρωί πριν τα στείλουν στο σχολείο και εάν εμφανίζουν συμπτώματα να μην τα στέλνουν.

2. Οδηγίες ατομικής υγιεινής:
-Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης από τον ιό.
-Αποφυγή κοινής χρήσης των μολυβιών, των στυλό, των μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων.
-Αποφυγή των χειραψιών και των φιλιών.
-Κάλυψη της μύτης και του στόματος με χαρτομάντιλο (ή με άλλο τρόπο) σε βήχα ή φτέρνισμα. Το χρησιμοποιημένο χαρτομάντιλο πρέπει να απορρίπτεται αμέσως μετά τη χρήση τόσο από τα παιδιά όσο και από το προσωπικό  μέσα στους κάδους απορριμμάτων.
-Απαγορεύεται τα παιδιά να πίνουν νερό απευθείας από τη βρύση με το στόμα.
-Τακτικό πλύσιμο των χεριών των παιδιών με υγρό σαπούνι και νερό ιδίως μετά από βήχα ή φτέρνισμα. Το πλύσιμο πρέπει να διαρκεί 15-20 δευτερόλεπτα τουλάχιστον. Ακολουθεί στέγνωμα των χεριών με ατομικό χαρτομάντιλο.
-Τα παιδιά και οι εργαζόμενοι στην εκπαιδευτική μονάδα μπορούν εναλλακτικά να χρησιμοποιούν αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλο με αντισηπτικό. Συνιστάται καλό τρίψιμο των χεριών για 30 δευτερόλεπτα τουλάχιστον, μέχρι το αντισηπτικό να στεγνώσει τελείως. Το μπουκάλι με το αλκοολούχο διάλυμα (με αντλία έγχυσης και βάση) πρέπει να βρίσκεται σε κάθε αίθουσα διδασκαλίας.
-Τα χέρια πρέπει να πλένονται καλά οπωσδήποτε πριν τη λήψη τροφής.

Οι μαθητές πρέπει να έχουν μαζί τους 2 πακέτα χαρτομάντιλα και ατομικό ποτήρι.
Οι γονείς οφείλουν σε περίπτωση εκδήλωσης συμπτωμάτων να ενημερώσουν άμεσα το σχολείο στα τηλέφωνα 210 5817941 και 210 5812894.

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Αφήστε και εσείς το σχολιό σας