ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ GALWAY ΤΗΣ ΙΡΛΑΝΔΙΑΣ

To 11ο Δημοτικό Σχολείο Χαϊδαρίου ολοκλήρωσε την τρίτη συνάντηση στο πλαίσιο του Προγράμματος Erasmus + HAPPENS (Health Actions Promoting the Physical, Emotional, nutritional and Social Project) στο γραφικό και φιλόξενο Galway της Ιρλανδίας.
Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε από τις 18-22 Απριλίου στο δημοτικό σχολείο St. Nicholas NS με τη συμμετοχή εκπροσώπων - εκπαιδευτικών από όλες τις χώρες που απαρτίζουν την ομάδα του Erasmus + (Ιταλία, Ιρλανδία, Ουαλία, Πολωνία, Ισπανία και Ελλάδα). Το 11ο Δημοτικό Σχολείο, αυτήν την επιμορφωτική εβδομάδα εκπροσωπήθηκε από τη Διευθύντρια κα Τσιλπιρίδου Δέσποινα και τις εκπαιδευτικούς του σχολείου κα Αραμπατζή Βασιλική, Κυραγιάννη Βασιλική και Αθανασοπούλου Νάνσυ.
Έπειτα από την επιμορφωτική εβδομάδα που είχε πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στα τέλη του Ιανουαρίου, αυτή τη φορά ήταν η σειρά της Ιρλανδίας να διοργανώσει τη συνάντηση κι έτσι η ελληνική αποστολή βρέθηκε στο μακρινό Galway της Ιρλανδίας, μια όμορφη, παραθαλάσσια πόλη της νησιωτικής χώρας.
Το πρόγραμμα που ακολουθήθηκε από όλους των εκπροσώπους των σχολείων που συμμετέχουν σε αυτό το ευρωπαϊκό πρόγραμμα αφορούσε δραστηριότητες που σχετίζονταν με τη διατροφή, την ψυχική υγεία και τον αθλητισμό καθώς και  παρακολούθηση μαθημάτων και δραστηριοτήτων των μαθητών του ιρλανδικού σχολείου.
Η παιδαγωγική ομάδα της Ιρλανδίας δίνοντας έμφαση σε θέματα ψυχικής υγείας και αθλητισμού, είχε καταρτίσει ένα πρόγραμμα που περιελάμβανε μαθήματα yoga, pilates και ασκήσεις χαλάρωσης και ηρεμίας στη διάρκεια του σχολικού προγράμματος. Δόθηκε στους εκπαιδευτικούς υλικό για την πραγματοποίηση των αντίστοιχων δραστηριοτήτων και τη διάχυση τους στα σχολεία που απαρτίζουν την ομάδα HAPPENS. Το «Βιβλίο των συναισθημάτων» και η μέθοδος που ακολουθήθηκε για να μπορέσουν οι μαθητές να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, τους φόβους και τις ανησυχίες τους αποτελεί μια σημαντική αποσκευή που η παιδαγωγική ομάδα της Ελλάδας έφερε μαζί της από το ταξίδι στο Galway.
Στη διάρκεια αυτής της πολύ ενδιαφέρουσας εβδομάδας, πραγματοποιήθηκαν ομιλίες και συζητήσεις με διακεκριμένους Ιρλανδούς αθλητές (τον παραολυμπιονίκη της Άρσης Βαρών Jack Colbert και τον διεθνούς φήμης μαραθωνοδρόμο Gary Thornton) καθώς και με μαθητές του σχολείου που ασχολούνται με τον αθλητισμό έχοντας στο ενεργητικό τους σημαντικές διακρίσεις. Έγινε επίσης επίδειξη ενός πολύ διαδεδομένου αθλήματος της μακρινής χώρας, του Hurling από τους εκπαιδευτικούς φυσικής αγωγής του σχολείου και προσπάθεια εκμάθησης των βασικών κανόνων και τεχνικών από τους εκπαιδευτικούς όλων των αποστολών.
Πραγματοποιήθηκαν επίσης ομιλίες διατροφής και ψυχικής υγειάς από διακεκριμένους επιστήμονες της Ιρλανδίας (Dr Roisin Joyce, Clinic Psychologist και Annie Connaughton) καθώς και μια ενδιαφέρουσα ημερίδα στο εκπαιδευτικό κέντρο της πόλης από την Claire Brennam, με θέματα που σχετίζονται με την συμβουλευτική ψυχολογία.
Στο πλαίσιο αυτής της εβδομάδας, οι Έλληνες εκπαιδευτικοί, είχαν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν στο όμορφο σχολείο της Ιρλανδίας, να συνομιλήσουν με τα παιδιά που φοιτούν εκεί και τους εκπαιδευτικούς, να παρακολουθήσουν μαθήματα σε διάφορες τάξεις, να γνωρίσουν την γειτονιά που στεγάζεται το σχολείο και να ξεναγηθούν στην πόλη μαθαίνοντας την ιστορία του τόπου. Μπόρεσαν έτσι, με αυτόν τον τρόπο έστω και φευγαλέα να γνωρίσουν την ιρλανδική πραγματικότητα που ενώ πολλοί θα περίμεναν ότι η χιλιομετρική απόσταση θα την καθιστούσε πολύ διαφορετική, η αίσθηση που δημιουργήθηκε στο τέλος αυτής της υπέροχης εβδομάδας είναι ότι οι ομοιότητες με την ελληνική είναι περισσότερες από τις διαφορές: ίδιοι στόχοι, ίδιες ανησυχίες, ίδιες προσπάθειες, ίδια προβλήματα, ίδιο όραμα..
Μια απίστευτη εβδομάδα σε μια φιλόξενη και εγκάρδια χώρα, στην άλλη άκρη της Ευρώπης. 
Αυτό είναι το Erasmus +...




Σχόλια